Hva kan rørfornyes?

Eiendommer har forskjellige vedlikeholdsbehov. Det er forskjell på private hus (eneboliger), sameier og borettslag. Men felles for alle sammen er at de inneholder avløpsrør, samt ventilasjonskanaler.
De fleste fallstammer kan rørfornyes.
Det samme gjelder for grenrør fra stamme til leiligheter.
Sluk av støpejern.
Stikkledninger til toalett, og kjøkken er vanskelig å ta frem uten store kostnader. Disse rørene blir som regel rørfornøyet.
Innvendige taknedløp blir ofte glemt, men de er av samme årgang som resten av rørene, og bør også ses på i sammeneheng med et rørfornyings prosjekt.
Bunnledning under kjellergulv blir ofte rørfornyet for å slippe å pigge opp.
Uttrekksledning fra hus og frem til kommunalt avløp. Det hender at kommunen pålegger huseiere å gjøre noe med uttrekksledningen grunnet lekkasje eller dårlig forfatning på avløp. Her er det i mange tilfeller bedre med rørfornying enn å grave opp hele ledningen.
I kjellere ser man ofte avløpsstammene. Noen ganger ser man rustflekker eller at det renner rust på utsiden av rørene. Dette tyder på at rørene er i dårlig forfatning og man bør se på rørfornying.
Tradisjonelt stammebytte i en leilighet innebærer at alle rør og ledninger som transporterer vann til og fra den respektive leiligheten byttes ut. Det utføres når de gamle rørene risikerer å tettes igjen og sprekke, noe som kan føre til store skader på bygninger og inventar.
Et stammebytte er et stort inngrep i et hus. Ettersom de fleste ledninger ligger gjemt i vegger og gulv, er det et omfattende arbeid å avdekke alle disse rørene og deretter bytte de ut. Ettersom inngrepene er så store, ødelegges for eksempel også tettings- og overflatelagene på våtrommene. Det medfører derfor at ikke bare rørene må skiftes, men også at hele baderomsinnredningen må fikses. Til og med kjøkkenet påvirkes ofte av inngrepet. Arbeidet skaper med andre ord mye merarbeid og merkostnader, og alle materialer som rives ned må fjernes på et vis. Et stammebytte er ofte en nødvendig, men også meget omfattende og støvete prosess, som må utføres hvert førtiende eller femtiende år i et hus.
Kostnadene forbundet med renovasjonen er store, og mens stammebyttet utføres, må ofte beboerne flytte ut under prosessen.
Gjennom å forsegle ventilasjonskanalene skaper man en forutsetning for å effektivt kunne styre flyten. Hvis man jobber aktivt og målrettet med å redusere energiforbruket og senke driftskostnadene skjer blant annet gjenvinning (FTX) av avtrekksvarme i eksisterende naturlige ventilasjonskanaler. En forutsetning er at ventilasjonskanalene er tette, da man ellers ikke klarer å styre systemet på en kostnadseffektiv måte og få naturlige ventilasjonskanaler er tette i hus som ble bygd på 50-, 60- og 70-tallet.
Metoden er godt egnet for både avtrekkskanaler og røykkanaler. Installasjonen er rask og effektiv, og resultatet er at man skaper en ny og tett kanal med vedlikeholdt kanalområde.